PDF írás segédlet

A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett, dokumentumok tárolására alkalmas fájlformátum. A nyomdaiparban a PDF egyik speciális szabványváltozatát (PDF/X) használjuk, amely alkalmas a nyomdakész állományokat oly módon kódolni, hogy azok technikailag és technológiailag is megfeleljenek a nyomdaipari feldolgozási folyamatoknak.


PDF/X szabványok

 PDF/X változat  Tartalma  Felhasználása  Kompatibilitás  Egyéb
 PDF/X-1a (2001)  CMYK + Spot  Colormanagement nélküli munkafolyamatokhoz (csak CMYK értékek)  Acrobat 4.0 / PDF 1.3  Átlátszóságot nem tartalmazhat, egyrétegű.
 PDF/X-3 (2002)  CMYK + Spot, kalibrált RGB, Lab  Colormanagementet használó munkafolyamatokhoz  Acrobat 5.0 / PDF 1.4  Átlátszóság megengedett, többrétegű.
 PDF/X-4 (2007)  CMYK + Spot, kalibrált RGB, Lab  Colormanagementet használó munkafolyamatokhoz  Acrobat 7.0 / PDF 1.6  Átlátszóság megengedett, többrétegű.

Mivel nyomdánk colormanagement szempontból kalibrált munkafolyamattal dolgozik a legmodernebb szoftveres feldolgozási folyamatokkal, ezért javasoljuk a nyomdakész állományok leadására a PDF/X-4 szabványnak megfelelő formátum használatát.


PDF írás

Újabb Adobe termékek (InDesign CS3-tól) esetén már nincs szükség PostScript formátum közbeiktatással történő PDF disztillálásra, mivel az újabb program verziók már képesek tökéletes PDF előállítására közvetlenül. Valamint a nyomdai feldolgozó RIP szoftverek fejlődése is hibamentesebbé tette a “közvetlen PDF-ek” feldolgozását. Ezért a következőkben csak ezt a módját részletezzük a PDF írásnak. Adobe InDesign CC esetében a PDF írást vezérlő felület a File > Export… menüpont alatt érhető el a PDF mentése során. A továbbiakban ezen ablak fontos beállításait vesszük sorba.

PDF 1-generalAjánlott beállítások (General):

1: Standard
Mivel a PDF/X-4 kifejezetten nyomdaipari felhasználásra kifejlesztett, és alkalmas PDF formátum, ezért elsősorban ezt javasoljuk, mivel ez esetben a választható paraméterek automatikusan leszűkülnek, hogy a nyomdai feldolgozáshoz felesleges és az azt akadályozó PDF tartalmak véletlenül se kerülhessenek a kész állományba (pl.: hiperhivatkozások, könyvjelzők).

2: Pages
Alapesetben az oldalakat semmiképpen ne oldalpárban (spread) hanem különálló oldalanként írja meg a PDF-ben. Oldalpárt csak különleges esetben adjon le (borító).

3: Interactive Elements
Fontos, hogy a PDF ne tartalmazzon semmilyen interaktív elemet (hang, video, hiperhivatkozás), mivel ezek nyomtatás esetén nem használhatóak.

 

 

 

PDF 2-CompressionAjánlott beállítások (Compression):

4: Compression Color Images
Az indokolatlanul nagy állományméretek (és a feldolgozhatóság megkönnyítése) miatt célszerű a képek felbontását korlátozni, hogy ne tartalmazzanak 450 dpi (ppi)-nél nagyobb felbontású képeket.

5: Compression
Többféle tömörítési algoritmusból is választhat a képek tömörítéséhez. A veszteséges JPEG tömörítés helyett javasoljuk inkább a veszteségmentes ZIP algoritmus használatát.

 

 

 

 

 

 

 

PDF 3-MarksAjánlott beállítások (Marks and Bleeds):

6: Crop Marks
Az automatikus jelek közül kérjük kizárólag a vágójeleket (crop marks) válassza ki! A vágójeleket a program az oldalbeállításoknál definiált trim box mérethez igazítja, ezért különösen fontos ennek pontos beállítása.

7: Offset
A vágójelek távolságát (a vágás vonalától) lehet itt definiálni. Mértékének 3 mm-t javasolunk állítani,
hogy elkerülhető legyen a túl közeli vágójelek belógása
a késztermékbe.

8: Bleed
A kifutó (bleed) nagyságát tudjuk itt megadni, ami
a termék vágása során szükséges “ráhagyást” állítja.
Lásd még itt.

 

 

 

 

PDF 4-OutputAjánlott beállítások (Output):

9: Color Conversion
Célszerű ebben a fázisban minden színt átkonvertálni
a cél színtérbe (Convert to Destination), hogy elkerülhető legyen a véletlenül például RGB-ben hagyott képek PDF-be kerülése. Lásd bővebben még itt.

10: Destination
A kimeneti színterünket leíró ICC színprofilt állíthatjuk
be itt. Fontos! Nincs egy jó beállítás, hanem mindig az adott termék gyártási technológiájához és az adott nyomathordozónak (papírnak) megfelelő színprofilt
kell használnunk!
Bővebben lásd még itt.

11: Profile Inclusion Policy
PDF/X-4 szabvány esetén a kimeneti színtér ICC színprofilja kötelezően beágyazódik az állományba.

 

 

 

 

PDF 5-Advanced

Ajánlott beállítások (Advanced):

12: Subset fonts
A fontkészletek beágyazását vezérelhetjük itt, oly módon, hogy megadjuk a használt karakterek arányával azt a limitet, ami felett teljes beágyazása történik a fontkészleteknek. A limit alattiak pedig részlegesen (subset) ágyazódnak be PDF állományunkba. 0% esetén minden használt betűtípus beágyazódik. 100% esetén pedig minden font subsetként ágyazódik be.

 

 

 

 

 

 

 

 

PDF 6-SecurityAjánlott beállítások (Security):

Mivel a titkosított (jelszóval védett) PDF fájlok szoftveres feldolgozás nem lehetséges, ezért a PDF/X-4 szabvány tiltja ennek használatát. E miatt egyéb PDF formátum használata esetén is kerüljük ezeket a védelmeket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megjegyzés: A fenti beállítások segítséget kívánnak nyújtani ofszet nyomtatási technológiához megírt PDF-ek helyes elkészítéséhez. Azonban természetesen a fenti beállításoktól eltérő módon megírt PDF-ek is lehetnek nyomdai feldolgozásra alkalmasak.