Technológiai feltételek

Gyakran ismételt kérdések és válaszok

Cégünk folyamatosan a professzionális kiszolgálásra törekszik mind az általunk készített termékek, mind a megrende­lőinknek nyújtott támogatás tekinteté­ben. Ennek érdekében igyekszünk honlapunkon is fókuszálni azokra a leggyakrabban előforduló kérdésekre, amik legtöbbször befolyásolják negatívan a nyomdatermékek tökéletes gyártási minőségét. Igyekszünk segíteni a megrendelőinknek, hogy előre elkerülhetőek legyenek a leggyakrabban előforduló állományhibák.

Anyagleadási folyamat

A megrendelő és a nyomda szempontjából is a legjobb megoldás, ha zárt állományokat kapunk (PDF). Honlapunkon megtalálható anyagleadási segédleteink (PDF írás, PDF ellenőrzés, Colormanagement) segítenek eligazodni azok között a kritériumok között, amelyek alapján “nyomdakész eredeti” fogalmával tudjuk illetni az állományokat. Természetesen cégünk vállal kéziratból, kép eredetikből való feldolgozást is, azonban ennek részleteiről külön kérje kollégáink segítségét! Elektronikus állományait Prinect Portal rendszerünkön keresztül tudja eljuttatni hozzánk, melynek használatához regisztráció szükséges.

Elsősorban az Ügyfélkapunk webes felületén elérhető Prinect Portal rendszeren keresztül történő online anyagleadást preferáljuk. Lényeges, hogy az állományok a technológiai feltételeknek megfeleljenek.

NEM JAVASOLJUK az alábbi módokon leadni a PDF állományokat:
E-mail: Általában az állományok mérete miatt nem alkalmazható.
Fájltovábbító szolgáltatások (WeTransfer, MammutMail, ToldaCuccot): Ezek a szolgáltatások egy harmadik fél szerverét használják, ezáltal mind a feltöltés, mind a letöltés hosszadalmasabb procedúra, ami lassíthatja a gyártás elkezdését. Az állományok konkrét megrendelésekhez történő beazonosítása szintén nehézkesebb mint a saját Prinect Portal rendszerünk esetében, ahol az állományok a konkrét megrendelésekhez kapcsolódnak már a feltöltés pillanatában.
Felhő alapú tárhely szolgáltatások (Google Drive, Dropbox): Ezek használata általában regisztrációhoz vagy engedélyhez kötött, ilyen regisztrációkat biztonsági okokból nyomdánk nem végez. A felhő alapú tárhelyekről való letöltésnél komoly probléma az ott lévő állományok között való eligazodás is, ezért a félreértések elkerülése érdekében kérjük, ne használja fájltovábbításra.

A legjobb módszer, ha weboldalunkon található PDF írás segédlet iránymutatásai alapján készíti el a kompozit (nem szeparált) PDF állományait, melyeket önállóan is ellenőrizhet a PDF ellenőrzés segédletünk szerint. Azonban a nyomda ördöge nem alszik, így mindenképpen javasolt az elektronikus imprimálás a Prinect Portal rendszeren keresztül.

A színhelyesség ellenőrzésére ajánlott a nyomtatás megkezdése előtt színhelyes, nyomtatott proofot kérni. Ennek ellenőrzésével feltárhatók olyan hibák vagy félreértések, amik a nem megfelelő colormanagement beállításokra vezethetők vissza, és nem várt színeltéréseket okozhatnak.

Load More

Állományok beállításai

Sokszor előforduló hiba, hogy a DTP szerkesztés során (InDesign) nem fordítanak figyelmet a felülnyomások megfelelő beállítására, illetve nem állítják be, hogy a DTP program a monitoron szimulálja a felülnyomásokat, ami azt eredményezheti, hogy a szerkesztéskor nem az a vizuális összhatás látszik, amit az állomány ténylegesen tartalmaz, és ami majd a papírra kerül a nyomtatáskor.

Ügyeljünk rá, hogy mindig be legyen a felülnyomás szimuláció állítva a szerkesztés során.

A nem megfelelő felülnyomások a színezetekre is hatással lehetnek, ha az egymást fedő objektumok színei “összekeverednek”. Fontos a megfelelő felülnyomás beállítás az ofszet nyomtatási technológia esetén a papírnyúlások okozta vizuális hatások megelőzése érdekében. A fehér elemek amennyiben felülnyomottra vannak állítva (overprint fill), akkor gyakorlatilag nem látszanak. Eltűnnek nyomtatáskor.

A fehér elemek eltűnnek, ha azok felülnyomásra vannak állítva.
Felesleges segédjelekkel, és azok nélkül.

Csak vágójel. Az egyéb nyomdai segédjelek (színskála, passzerjel) rossz beállítások esetén hasznos területet vehetnek el a kifutókból. Alkalmazásuk egyébként sem indokolt, mert a nyomdai gyártáshoz saját nyomdai jeleket használunk az íveken, ezért használatukat kérjük, mellőzzék.

A vágójel (és a megfelelő trimbox beállítás) viszont fontos a megfelelő nyomdai gyártáshoz, ezért kérjük, fordítson megfelelő gondot ezekre!

Nagyobb méretű fekete felületek esetén a 100% fekete fedettség nem ad elég mély fekete színezetet. Ilyen esetekben kérjük, kerülje az indokolatlanul nagy összfedettséget, mivel a négy szín egymásra nyomtatása egy határon túl már nem ad mélyebb fekete árnyalatot, viszont száradási problémákat okozhat a nyomaton.

Megfelelően mély fekete színezetet ad (megfelelő összfedettség mellett) a C40%, M0%, Y0%, K100% kombináció, vagy a C60%, M40%, Y40%, K100%. A cián többlet azért szerencsés, mert az európai ember az enyhén kékes feketét érzi tisztább, mélyebb feketének.

Fekete színű folyószövegek esetén indokolatlan mélyíteni a feketét, a betűkontúrok élességére viszont rossz hatással van a szövegek több színből való nyomtatása, ezért kérjük, ezek 100% fekete színkitöltést tartalmazzanak csak.

Az anyagokat kompozit formában várjuk. Kérjük, csak akkor küldjön színrebontott anyagot, ha a gyártási vagy előkészítési technológia ezt kifejezetten megköveteli!

A fájlok kizárólag a nyomtatásra kerülő színeket tartalmazzák (kivétel stancforma, prégforma)!

Az anyag ne tartalmazzon nem CMYK színtérben definiált színeket (kivéve természetesen a direkt színeket)!

Vágott méreten belül ne használjon registration color típusú fekete színezetet! Ez egy 400% (C100%, M100%, Y100%, K100%) kitöltési arányt tartalmazó színezet, amely technológiai jelekhez (vágójel) használatos.

betűkészleteket minden esetben ágyazzák be a PDF-be annak írásakor (embed), vagy alakítsák görbévé a betűproblémák elkerülése érdekében!

A gyártástechnológiából adódóan az olyan termékeknél, ahol a grafika bármilyen eleme (kép, tónus) egészen a lap széléig ér, szükséges ezeket a grafikai elemeket “túllógatni” a vágás vonalán. A vágáson kívülre eső, a gyártás során a vágás következtében leeső területet nevezzük kifutónak. Ennek mérete lehetőleg 5 mm legyen legalább. (Táblaborítók esetén a tábla belsejére való visszahajlás miatt minimum 15 mm szükséges.)

Kérjük, hogy az oldalak méretét egyértelműen határozzák meg oldalgeometria (trim size) segítségével. Egyéb nyomdai jelek (regisztráció, skálák) használatát kérjük, kerülje!

Nyomdakész fájlokat kizárólag PDF formátumban fogadunk el (lehetőleg PDF X-4 formátumban). Általános szabály, hogy minél kevesebbszer konvertálja az anyagot, annál biztosabb a jó végeredmény.

A fájlokat oldalakra bontva (single page) kérjük megírni, tehát a kész fájl egy oldala a valóságban is egy oldal méretű legyen. Egy állományba több oldal is kerülhet. Oldalpárokat (spread) ne küldjön, kivéve, ha olyan borítóról van szó, amely Ön által beállított és megtervezett gerincet vagy egyéb kiegészítőt tartalmaz.

Annak érdekében, hogy a leadott PDF állományok minél inkább megfeleljenek az általunk alkalmazott nyomtatási technológiának, fontos, hogy az állományok szerkesztése során az adott termék paraméterein túl figyelembe vegyük a technológiai feltételeket, és ezeknek megfelelően állítsuk be a programjaink colormanagement paramétereit, és a PDF írás során választható opciókat.

Amennyiben elakadt ezen paraméterek megfelelő beállításaiban, úgy lehetőség van arra, hogy távolról bejelentkezve az Ön számítógépére, segítsük a beállítások pontosítását. Ehhez egy megfelelő Távoli asztal kapcsolatra van csupán szükség.

Load More

Colormanagement

IGEN! Lehet nem foglalkozni a modern DTP szoftverek (InDesign, Photoshop, Illustrator) colormanagement beállításaival, de akár tetszik akár nem, a színkezelés nem kikapcsolható a színfeldolgozási műveleteknél. Az operációs rendszer mindenféleképpen fog ICC színprofilokkal kalkulálni. Legfeljebb ha nem kalibrált a monitorunk, és “nem foglalkoztunk” a colormanagement beállításainkkal, akkor nem megfelelő színprofilok alapján teszi ezt.

A kalibrálatlan monitor esetén a gyári, alapértelmezett monitor RGB színprofillal fogja megjeleníteni a monitoron az adott kép színezeteit (nem színhelyesen). A “nem hozzápiszkált” colormanagement beállítások esetén a Photoshop az alapértelmezetten beállított U.S. Web Coated (SWOP).icc nevű színprofillal fogja a kép színeit konvertálni, ami az amerikai kontinensen használt tekercsnyomtatási technológia alapértelmezett színprofilja. Ez semmiképpen nem megfelelő az európai gyártási környezetben.

Tehát nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a színprofilokkal! Segítségükkel és megfelelő használatukkal mindenképpen sokkal pontosabb színezeteket fogunk látni a monitorunkon a végleges nyomat színezeteihez képest. Kérjük, mindig használják a nyomda által aktuálisan az adott papírhoz javasolt színprofilt, hogy elkerülhetőek legyenek a rossz beállításokból fakadó váratlan színeltérések!

IGEN! Ajánlott. Minden, a reprodukciós munkafolyamatban résztvevő berendezés (szkenner, monitor, proof nyomtató, nyomdagép, stb.) kalibrációja és beállítása szükséges a megfelelő végeredmény eléréséhez. Monitorok esetében az igények és elvárások, valamint a monitor állapotától függően heti, havi, vagy féléves rendszerességű, műszerrel történő kalibráció javasolt. A szemre történő beállítása a monitoroknak nem javasolt, mivel kellő pontosság csak műszeres mérésekkel szavatolható az előírt nyomdaipari szabványokhoz. Ez érvényes az újonnan vásárolt monitorokra is, mivel a gyártók alapbeállításai csak általános felhasználási esetekre optimalizáltak. Az egyedi beállítás (kalibráció), profilkészítés azért szükséges, mert a gyártó a sorozatgyártás során nem tudja a teljes beállítási pontosságot biztosítani, illetve nincs módja az adott eszközt felkészíteni az eseti sajátosságok (megvilágítás, stb.) figyelembevételére.

Természetesen a monitor kalibrációja önmagában nem elég a színhelyes megjelenítésre. Szükséges még a különféle programokban a megfelelő Colormanagement beállítások használatára is!

Az ICC színprofilok egyszerű bináris fájlok. Ahhoz hogy az operációs rendszeren keresztül a programok és eszközök (Photoshop, Acrobat, Monitor) használni tudják őket, a számítógép megfelelő rendszermappáiban kell lenniük.

Microsoft Windows (XP, Vista, Win7, Win10)
ICC Rendszermappa elérése: Windows > System32 > Spool > Drivers > Color 

Mac OS X (10.4-től)
ICC Rendszermappa elérése:  Library > Colorsync > Profiles

Load More

Speciális technológiák

Formalakkot, prégformát, stancformát és minden egyéb olyan elemet, ami nem ténylegesen nyomtatandó, csak valamilyen szerszám vagy formakészítéshez kellhet, azt kérjük minden esetben direkt színként (spot color) legyen leadva az állományban. Ne külön fájlban szerepeljen (vagy külön oldalon), hanem a nyomtatandó színkivonatokkal együtt legyen kompozitként megírva a PDF-ben.


Megfelelően létrehozott lakkforma ellenőrzése Acrobat Pro DC programban Overprint Preview eszközzel.

Olyan munkák esetében, melyek a kötészeti feldolgozás során stancolásra kerülnek, különös figyelmet kell fordítani a stancolási információ megfelelő átadására. A stanckontúr lehetőség szerint ne külön fájlként, hanem az anyagba ágyazva jelenjen meg, és abban vektorosan szerepeljen. A stanckontúr minden esetben csak 100%-os direkt színt, pontosabban egy, a nyomás során nem használt színt tartalmazhat. Soha ne tegyük a stanckontúrt a négyszínbontás részévé!

A stanckontúr mindig legyen felülnyomásra (overprint) állítva. Ez a beállítás bármilyen vektorgrafikus vagy oldalszerkesztő szoftverrel elvégezhető. A stanckontúr helyes beállításait a legkönnyebben Adobe Acrobat Professional segítségével ellenőrizhetjük. Nyissuk meg az elkészült PDF-et, majd válasszuk ki az Advanced menü Output Preview pontját. Akkor jártunk el helyesen, ha a stanckontúr színének eltávolításakor a kontúr helye egyáltalán nem látszik, és az adott szín kikapcsolása nem befolyásolja a nyomatra kerülő grafikát.

Letölthető stancformáinkat ITT elérheti.

Ebben az esetben nagyon fontos a regiszterlépcsők könnyű beazonosíthatósága, ezért a stancolandó regiszter tag utolsó lapjának hátoldalára egy speciális jelet, egy 5×5 mm 50%-os fedettségű egy szín fekete(gray) négyzetet kérünk betenni. A négyzet elhelyezése a stancolt terület lehulló részében legyen. A fele az alap vágáson kívülre, vízszintes vágás alatt 5 mm-re legyen pozícionálva. Így vágás után, de stancolás előtt jól látható a regiszterek tagolása.

Load More

Prinect Portal használata

A preflight egy automatikus szoftveres ellenőrzés, amely bizonyos előre beállított feltételek szempontjából vizsgálja meg az adott állományt. A preflight riport értelmezése, és az abban leírt hibák és figyelmeztetések javítása vagy ellenőrzése fontos a megfelelő nyomdatermék előállíthatósága szempontjából. Segítségként összeállítottunk egy rövid preflight riport értelmező lexikont, hogy könnyeben eligazodhasson az általunk vizsgált preflight eredmények között. Fontos tudni, hogy a preflightban vizsgált paraméterek nyomtatási technológiánként és nyomdánként is eltérőek lehetnek.

A Prinect Portal rendszer nem egy önálló rendszer, hanem a nyomdai feldolgozási rendszerünk része. Amennyiben még nem látja a konkrét munkát ezen a felületen, az azt jelentheti, hogy a megrendelésének állapota még nincs olyan feldolgozottságban, hogy a normál folyamatok szerint tudjuk fogadni az állományokat. Természetesen ilyenkor is van lehetőség állományokat feltölteni, de ebben az esetben kérjük, ilyen irányú szándékát külön jelezze.

Amikor a rendszerünkben létrejön az elektronikus munka (amibe PDF állományokat lehet feltölteni), a Prinect Portal automatikus e-mail értesítést küld Önnek.

Mivel a regisztrációt követő személyes hozzáférés generálása biztonsági okokból nem teljesen automatikus, ezért meg kell várni amíg valamelyik kollégánk a regisztrációkor megadott e-mail címre elküldi az Ön személyes felhasználónevét és jelszavát. Ebből következően hétköznaponként, elsősorban munkaidőben tudjuk vállalni a regisztrációra történő azonnali reakciókat.

Ugyanúgy mint ahogyan az első verziónál is tette az adott munka alá töltse fel oly módon, hogy a fájlnevét kiegészíti egy “jav” utótaggal. A beérkező állományok átláthatósága érdekében ne töltsön fel többször állományt ugyanazzal a fájlnévvel. A Prinect Portal állományfeltöltő rendszerünk használatáról itt olvashat bővebben.

Load More