Technológiai feltételek

Kifutó (bleed)

A gyártástechnológiából adódóan az olyan termékeknél, ahol a grafika bármilyen eleme (kép, tónus) egészen a lap széléig ér, ott szükséges ezeket a grafikai elemeket “túllógatni” a vágás vonalán. A vágáson kívülre eső, a gyártás során a vágás következtében leeső területet nevezzük kifutónak. Ennek mérete lehetőleg 5 mm legyen legalább. (Táblaborítók esetén a tábla belsejére való visszahajlás miatt minimum 15 mm szükséges.)

Kérjük, hogy az oldalak méretét egyértelműen határozzák meg oldalgeometria (trim size) segítségével. Egyéb nyomdai jelek (regisztráció, skálák) használatát kérjük kerülje!


Stancolt anyagok (dobozok)

Olyan munkák esetében, melyek a kötészeti feldolgozás során stancolásra kerülnek, különös figyelmet kell fordítani a stancolási információ megfelelő átadására. A stanckontúr lehetőség szerint ne külön fájlként, hanem az anyagba ágyazva jelenjen meg, és abban vektorosan szerepeljen. A stanckontúr minden esetben csak 100%-os direkt színt, pontosabban egy, a nyomás során nem használt színt tartalmazhat. Soha ne tegyük a stanckontúrt a négyszínbontás részévé!

A stanckontúr mindig legyen felülnyomásra (overprint) állítva. Ez a beállítás bármilyen vektorgrafikus vagy oldalszerkesztő szoftverrel elvégezhető. A stanckontúr helyes beállításait a legkönnyebben Adobe Acrobat Professional segítségével ellenőrizhetjük. Nyissuk meg az elkészült PDF-et, majd válasszuk ki az Advanced menü Output Preview pontját. Akkor jártunk el helyesen, ha a stanckontúr színének eltávolításakor a kontúr helye egyáltalán nem látszik, és az adott szín kikapcsolása nem befolyásolja a nyomatra kerülő grafikát.

Letölthető stancformáinkat ITT elérheti.


Regiszter stancolt kiadványok

Ebben az esetben nagyon fontos a regiszterlépcsők könnyű beazonosíthatósága, ezért a stancolandó regiszter tag utolsó lapjának hátoldalára egy speciális jelet, egy 5×5 mm 50% os fedettségű egy szín fekete(gray) négyzetet kérünk betenni. A négyzet elhelyezése a stancolt terület lehulló részében legyen. A fele az alap vágáson kívülre vízszintes vágás alatt 5 mm-re legyen pozícionálva. Így vágás után de stancolás előtt jól látható a regiszterek tagolása.


Fájl formátum

Nyomdakész fájlokat kizárólag PDF formátumban fogadunk el (lehetőleg PDF X-4 formátumban). Általános szabály, hogy minél kevesebbszer konvertálja az anyagot, annál biztosabb a jó végeredmény.

A fájlokat oldalakra bontva (single page) kérjük megírni, tehát a kész fájl egy oldala a valóságban is egy oldal méretű legyen. Egy állományba több oldal is kerülhet. Oldalpárokat (spread) ne küldjön, kivéve ha olyan borítóról van szó, amely Ön által beállított és megtervezett gerincet vagy egyéb kiegészítőt tartalmaz.


Fontok

A betűkészleteket minden esetben ágyazzák be a PDF-be annak írásakor (embed), vagy alakítsák görbévé a betűproblémák elkerülése érdekében!


Színek

Az anyagokat kompozit formában várjuk. Kérjük, csak akkor küldjön színrebontott anyagot, ha a gyártási vagy előkészítési technológia ezt kifejezetten megköveteli!

A fájlok kizárólag a nyomtatásra kerülő színeket tartalmazzák (kivétel stancforma)!

Az anyag ne tartalmazzon nem CMYK színtérben definiált színeket (kivéve természetesen a direkt színeket)!

Vágott méreten belül ne használjon registration color típusú fekete színezetet! Ez egy 400% (C100%, M100%, Y100%, K100%) kitöltési arányt tartalmazó színezet, melyet technológiai jelekhez használatosak (vágójel).


Mély fekete

Nagyobb méretű fekete felületek esetén a 100% fekete fedettség nem ad elég mély fekete színezetet. Ilyen esetekben kérjük kerülje az indokolatlanul nagy összfedettséget mivel a négy szín egymásra nyomtatása egy határon túl már nem ad mélyebb fekete árnyalatot, viszont száradási problémákat okozhat a nyomaton.

Megfelelően mély fekete színezetet ad (megfelelő összfedettség mellett) a C40%, M0%, Y0%, K100% kombináció, vagy a C60%, M40%, Y0%, K100%. A cián többlet azért szerencsés, mert az európai ember az enyhén kékes feketét érzi tisztább, mélyebb feketének.

Fekete színű folyószövegek esetén indokolatlan mélyíteni a feketét, a betűkontúrok élességére viszont rossz hatással van a szövegek több színből való nyomtatása, ezért kérjük ezek 100% fekete színkitöltést tartalmazzanak csak.


Stancforma, formalakk, prégforma, ricc

Formalakkot, prégformát, stancformát és minden egyéb olyan elemet ami nem ténylegesen nyomtatandó, csak valamilyen szerszám vagy formakészítéshez kellhet, azt kérjük minden esetben direkt színként (spot color) legyen leadva az állományban. Ne külön fájlban szerepeljen, hanem a nyomtatandó színkivonatokkal együtt legyen kompozitként megírva a PDF-ben az ellenőrizhetőség miatt.