PDF írás segédlet

A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett, dokumentumok tárolására alkalmas fájlformátum. A nyomdaiparban a PDF egyik speciális szabványváltozatát (PDF/X) használjuk, amely alkalmas a nyomdakész állományokat oly módon kódolni, hogy azok technikailag és technológiailag is megfeleljenek a nyomdaipari feldolgozási folyamatoknak.

PDF/X szabványok

PDF/X változatTartalmazhatColormanagementPDF komp.Átlátszóság
PDF/X-1a (2001)CMYK + SpotPDF 1.3
PDF/X-3 (2002)CMYK + Spot, kalibrált RGB, LabEngedélyezettPDF 1.4Engedélyezett
PDF/X-4 (2007)CMYK + Spot, kalibrált RGB, LabEngedélyezettPDF 1.6Engedélyezett

Mivel nyomdánk colormanagement szempontból kalibrált munkafolyamattal. és a legmodernebb szoftveres feldolgozási folyamatokkal dolgozik, ezért javasoljuk a nyomdakész állományok leadására a PDF/X-4 szabványnak megfelelő formátum használatát.


PDF írás

Újabb Adobe termékek (InDesign CS3-tól) esetén már nincs szükség PostScript formátum közbeiktatással történő PDF disztillálásra, mivel az újabb program verziók már közvetlenül képesek tökéletes PDF előállítására. Valamint a nyomdai feldolgozó RIP szoftverek fejlődése is hibamentesebbé tette a „közvetlen PDF-ek” feldolgozását. Ezért a következőkben csak ezt a módját részletezzük a PDF írásnak. Adobe InDesign CC esetében a PDF írást vezérlő felület a File > Export… menüpont alatt érhető el a PDF mentése során. A továbbiakban ezen ablak fontos beállításait vesszük sorba.

Ajánlott beállítások (General):

Standard
Mivel a PDF/X-4 kifejezetten nyomdaipari felhasználásra kifejlesztett PDF formátum, ezért ezt javasoljuk alkalmazni. Ebben az esetben a választható paraméterek automatikusan leszűkülnek, hogy a nyomdai feldolgozáshoz felesleges PDF tartalmak véletlenül se kerülhessenek a kész állományba (pl.: hiperhivatkozások, könyvjelzők).

Pages
Alapesetben az oldalakat semmiképpen ne oldalpárban (spread), hanem különálló oldalanként írja meg a PDF-ben. Oldalpárt csak különleges esetben adjon le (pl. borító).

Interactive Elements
Fontos, hogy a PDF ne tartalmazzon semmilyen interaktív elemet (hang, videó, hiperhivatkozás), mivel ezek nyomtatás esetén nem használhatóak.


Ajánlott beállítások (Compression):

Color Images Resolution
Az indokolatlanul nagy állományméretek (és a feldolgozhatóság megkönnyítése) miatt célszerű a képek felbontását korlátozni, hogy ne tartalmazzanak 450 dpi (ppi)-nél nagyobb felbontású képeket.

Compression
Többféle tömörítési algoritmusból választhat a képek tömörítéséhez. Amennyiben a veszteséges JPEG tömörítést választja, akkor mindenképpen a maximális minőséget válassza mellé. JPEG tömörítéskor nem célszerű többször konvertálni a képet, mert azzal folyamatos minőségromlás történhet.


Ajánlott beállítások (Marks and Bleeds):

 Crop Marks
Az automatikus jelek közül kérjük kizárólag a vágójeleket (crop marks) válassza ki! A vágójeleket a program az oldalbeállításoknál definiált trim box mérethez igazítja, ezért különösen fontos ennek pontos beállítása.

Offset
A vágójelek távolságát (a vágás vonalától) itt lehet definiálni. Mértékének legalább 3 mm-t javasolunk állítani, hogy elkerülhető legyen a túl közeli vágójelek belógása a késztermékbe.

Bleed
A kifutó (bleed) nagyságát itt tudjuk megadni, ami a termék vágása során szükséges „ráhagyást” állítja. Lásd még itt.


Ajánlott beállítások (Output):

 Color Conversion
Célszerű ebben a fázisban minden színt átkonvertálni a cél színtérbe (Convert to Destination (Preserve Numbers)) beállítással, hogy elkerülhető legyen a véletlenül például RGB-ben hagyott képek PDF-be kerülése. Lásd bővebben még itt.

Destination
A kimeneti színterünket leíró ICC színprofilt állíthatjuk be itt. Fontos! Nincs egy jó beállítás, hanem mindig az adott termék nyomtatási technológiájához és az adott papírnak megfelelő színprofilt kell használnunk! Bővebben lásd még itt.

Profile Inclusion Policy
PDF/X-4 szabvány esetén a kimeneti színtér ICC színprofilja kötelezően beágyazódik az állományba.


Ajánlott beállítások (Advanced):

 Subset fonts
A fontkészletek beágyazását vezérelhetjük itt, oly módon, hogy megadjuk a használt karakterek arányával azt a limitet, ami felett teljes beágyazása történik a fontkészleteknek.


Ajánlott beállítások (Security):

Mivel a titkosított (jelszóval védett) PDF fájlok szoftveres feldolgozás nem lehetséges, ezért a PDF/X-4 szabvány tiltja ennek használatát. E miatt egyéb PDF formátum használata esetén is kerüljük ezeket a védelmeket!


Megjegyzés: A fenti beállítások segítséget kívánnak nyújtani ofszet nyomtatási technológiához megírt PDF-ek helyes elkészítéséhez. Azonban természetesen a fenti beállításoktól eltérő módon megírt PDF-ek is lehetnek nyomdai feldolgozásra alkalmasak.