Kiadványszerkesztés (DTP)

Névjegyre, vagy akár több kötetes könyvre van szüksége egyedi tartalommal, de nem tudja mivel kezdje a megtervezését? Szívesen segítünk több évtizedes tapasztalatunkkal, hogy a kiadványa ne csak tetszetős, de a nyomdaipari technológiáknak leginkább megfelelő is legyen. A nyomdai gyártás helyén előállított tartalommal tökéletesen biztos lehet abban, hogy a nyomdai leadás során nem lesz semmilyen utólag felmerült probléma az állományokkal kapcsolatosan.

A Kiadványtervezés javasolt folyamata

  1. A rendelkezésre álló igények, képek, dizájn minták, szövegtartalmak összegyűjtése, és átadása. (Ügyfél)
  2. Az átadott minták és ötletek alapján dizájnterv kialakítása. (Nyomda)
  3. A dizájn minták megbeszélése, és a layout véglegesítése. (Ügyfél és Nyomda)
  4. A végleges tördelés elvégzése. (Nyomda)
  5. Az elkészült anyag visszaadása korrektúrázásra. (Nyomda)
  6. Az anyag ellenőrzése, esetleges hibák feljegyzése. (Ügyfél)

Fontos tudnivalók

A tördelendő tartalom (szöveg és kép)

Kiadványok szerkesztéséhez a szükséges szöveg állomány formátuma Microsoft Wordből mentett fájl legyen (.DOC, .DOCX, .RTF). A mentett állomány tartalmazhat táblázati elemeket, grafikonokat és nézőképeket is. A táblázatokat és grafikonokat Adobe InDesignban vagy Adobe Illustratorban, készítjük el. A kiadványba a majd felhasználásra kerülő képi állomány eredetijére is szükségünk van (digitális formátumban) az elérhető legjobb minőség érdekében. A Microsoft Wordbe ágyazott képeket csak nézőképként kezeljük! Az eredeti képeknél a végleges felhasználási képméret mellett 300 dpi képfelbontás ajánlott a kíváló minőség érdekében.

Korrektúra (ügyfél ellenőrzés)

Ügyfelünkkel történt megbeszélés szerint és a technológiai utasítások betartásával elkészítjük a kiadvány első fordulóját. Ezt PDF formátumban eljuttatjuk ügyfelünkhöz átnézés, ellenőrzés, korrektúra céljából. A néző PDF-ben ügyfelünk az Adobe Acrobat DC program Megjegyzés (Comment) menüjében a módosítandó részeket, javításokat felvezeti elektronikusan. A nyomda kiadványszerkesztője ezen Comment lista alapján a korrektúra változtatásokat el tudja végezni az állományban. Amennyiben több korrektúra fordulóra van szükség az anyag végleges állapotához, úgy az plusz költséget jelent. Nyelvi korrektúrázásra, lektorálásra nyomdánkban nincs lehetőség.

Nyitott állományok leadása (InDesign)

Képfeldolgozási (retusálási) igény esetén, az ügyfelünk által már elkészített nyitott, InDesign tördelt állományokba a nézőképek helyett, a már kiretusált és beállított képeket kicseréljük és igény szerint egy végső ellenőrző PDF-et mentünk, amit ügyfelünkhöz eljuttatunk. Ennek elfogadása után elkészítjük a nyomdai nagyfelbontású PDF-et. Egyéb esetben, tördeléshez mi készítjük a nyitott állományt.