Képfelbontás.

Íves ofszet technológia esetén az átlagos akcidens nyomdatermékek esetén a javasolt képfelbontás 300 dpi. A hozzánk leadott állományokon lefuttatott Preflight ellenőrzésünk a 150 dpi alatti képfelbontásokat tekinti állományhibának, mert a tapasztalatok alapján ez az a határ ahol már a nyomaton is láthatóvá válik a gyengébb képminőség.

Ugyanakkor a túl nagy képfelbontás esetenként indokolatlanul meg tudja növelni az állomány méretét, ezért az általunk javasolt PDF írási beállítások alapján a 450 dpi feletti képfelbontás nem érvényesül a PDF állományban.

150 dpi megfelelő minőséget jelenthet, de a 72 dpi képfelbontás már nem.

Felülnyomás (overprint).

Sokszor előforduló hiba, hogy a DTP szerkesztés során (InDesign) nem fordítanak figyelmet a felülnyomások megfelelő beállítására, illetve nem állítják be, hogy a DTP program a monitoron szimulálja a felülnyomásokat, ami azt eredményezheti, hogy a szerkesztéskor nem az a vizuális összhatás látszik, amit az állomány ténylegesen tartalmaz, és ami majd a papírra kerül a nyomtatáskor.

Ügyeljünk rá, hogy mindig be legyen a felülnyomás szimuláció állítva a szerkesztés során.

A nem megfelelő felülnyomások a színezetekre is hatással lehetnek, ha az egymást fedő objektumok színei “összekeverednek”. Fontos a megfelelő felülnyomás beállítás az ofszet nyomtatási technológia esetén a papírnyúlások okozta vizuális hatások megelőzése érdekében is. 

Fehér elemek felülnyomása

A fehér elemek amennyiben felülnyomottra vannak állítva (overprint fill), akkor gyakorlatilag nem látszanak. Eltűnnek nyomtatáskor. Az így beállított objektumokat preflight ellenőrzésünk keresi, és találat esetén hibára futtatja.

A fehér elemek eltűnnek, ha azok felülnyomásra vannak állítva.

Kellenek nyomdai jelek az állományba?

Felesleges segédjelek állományhibának minősülnek.

Csak vágójel. Az egyéb nyomdai segédjelek (színskála, passzerjel) rossz beállítások esetén hasznos területet vehetnek el a kifutókból. Alkalmazásuk egyébként sem indokolt, mert a nyomdai gyártáshoz saját nyomdai jeleket használunk az íveken, ezért használatukat kérjük mellőzzék!

A vágójel (és a megfelelő trimbox beállítás) viszont fontos a megfelelő nyomdai gyártáshoz, ezért kérjük, fordítson megfelelő gondot ezekre!

Mély fekete.

Nagyobb méretű fekete felületek esetén a 100% fekete fedettség nem ad elég mély fekete színezetet. Ilyen esetekben kérjük, kerülje az indokolatlanul nagy összfedettséget, mivel a négy szín egymásra nyomtatása egy határon túl már nem ad mélyebb fekete árnyalatot, viszont száradási problémákat okozhat a nyomaton.

Megfelelően mély fekete színezetet ad (megfelelő összfedettség mellett) a C65%, M53%, Y51%, K100% kombináció, vagy a C60%, M40%, Y40%, K100%. A cián többlet azért szerencsés, mert az európai ember az enyhén kékes feketét érzi tisztább, mélyebb feketének.

A túl nagy festék összfedettség állományhibának minősül.

Fekete színű folyószövegek esetén indokolatlan mélyíteni a feketét, a betűkontúrok élességére viszont rossz hatással van a szövegek több színből való nyomtatása, ezért kérjük, ezek 100% fekete színkitöltést tartalmazzanak csak!

Színek használata.

Az anyagokat kompozit (tehát nem színrebontott) formában várjuk!

A fájlok kizárólag a nyomtatásra kerülő színeket tartalmazzák (kivétel stancforma, prégforma)!

Az anyag csak CMYK színtérben definiált színeket tartalmazhat (kivéve természetesen a direkt színeket)!

Vágott méreten belül ne használjon registration color típusú fekete színezetet! Ez egy 400% (C100%, M100%, Y100%, K100%) kitöltési arányt tartalmazó színezet, amely technológiai jelekhez (vágójel) használatos.

Mekkora kifutó (bleed) legyen beállítva?

A gyártástechnológiából adódóan az olyan termékeknél, ahol a grafika bármilyen eleme (kép, tónus) egészen a lap széléig ér, szükséges ezeket a grafikai elemeket “túllógatni” a vágás vonalán. A vágáson kívülre eső, a gyártás során a vágás következtében leeső területet nevezzük kifutónak. Ennek mérete lehetőleg 5 mm legyen legalább. (Táblaborítók esetén a tábla belsejére való visszahajlás miatt minimum 15 mm szükséges.) Itt olvashat bővebben a táblabborítók méretezéséről.

A kifutó hiánya állományhibának minősül.

Kérjük, hogy az oldalak méretét egyértelműen határozzák meg oldalgeometria (trim size) segítségével. Egyéb nyomdai jelek (regisztráció, skálák) használatát kérjük, kerülje!

Milyen fájl formátumban adjam le az anyagaimat?

Nyomdakész fájlokat kizárólag PDF formátumban fogadunk el (lehetőleg PDF X-4 formátumban)! Általános szabály, hogy minél kevesebbszer konvertálja az anyagot, annál biztosabb a jó végeredmény. Megfelelő PDF írásához itt talál beállítási javaslatot.

A fájlokat oldalakra bontva (single page) kérjük megírni, tehát a kész fájl egy oldala a valóságban is egy oldal méretű legyen! Egy állományba több oldal is kerülhet. Oldalpárokat (spread) ne küldjön, kivéve, ha olyan borítóról van szó, amely Ön által beállított és megtervezett gerincet vagy egyéb kiegészítőt tartalmaz.

Elakadtam a programjaim megfelelő beállításaiban.

Annak érdekében, hogy a leadott PDF állományok minél inkább megfeleljenek az általunk alkalmazott nyomtatási technológiának fontos, hogy az állományok szerkesztése során az adott termék paraméterein túl figyelembe vegyük a technológiai feltételeket is, és ezeknek megfelelően állítsuk be a programjaink colormanagement paramétereit, valamint a PDF írás során választható opciókat.

Amennyiben elakadt ezen paraméterek megfelelő beállításaiban, úgy lehetőség van arra, hogy távolról bejelentkezve az Ön számítógépére, segítsük a beállítások pontosítását. Ehhez egy megfelelő Távoli asztal kapcsolatra van csupán szükség.