Hibrid effekt lakkformát hogyan kell készíteni?

A hibrid effekt lakk esetén a nyomat teljes felülete lakkozva van két rétegben.
– Az egyik lakk réteg teli fényes UV lakk,
– a másik egy formalakk.
Ahol a két lakkréteg fedésbe kerül egymással, ott az aktuálisan alkalmazott lakk anyagok reakcióba lépnek egymással és létre jön a felület érdességével (matt vagy narancsbőr hatással) járó vizuális lakk effekt.

Ebből következően a hibrid effekt lakk formáknál minden esetben a hagyományos spot lakkozáshoz képest inverz állású lakkforma állományt kell készíteni!

A CMYK nyomat színes képe.

A hibrid effekt formalakkja. Ahol fehér a forma, ott lesz fényes lakkfelület. Ahol pedig a fekete a forma ott a teli UV lakkal történő reakció miatt matt vagy rücskös a felület.

A teli UV lakkozott felület. Ehhez nem kell lakkformát leadni az állományban!

A hibrid lakkforma leadását az állományokban technikailag ugyanúgy kérjük, mint a hagyományos formalakk vagy egyéb speciális technológiák formáit. A colorral azonos PDF oldalon, felülnyomott direkt színként!

Stancforma, formalakk, prégforma, riccforma hogyan kerüljön az állományba?

Formalakkot, prégformát, stancformát és minden egyéb olyan elemet, ami nem ténylegesen nyomtatandó, csak valamilyen szerszám vagy formakészítéshez kellhet, kérjük minden esetben direkt színként (spot color) legyen leadva az állományban! Ne külön fájlban szerepeljen (vagy külön oldalon), hanem a nyomtatandó színkivonatokkal együtt legyen kompozitként megírva a PDF-ben!

Lakkforma helyes beállítása Adobe InDesign programban. Direkt színben, felülnyomottan (overprint)!
Megfelelően létrehozott lakkforma ellenőrzése Acrobat Pro DC programban Overprint Preview eszközzel.

Stancolt anyagok (dobozok).

Olyan munkák esetében, melyek a kötészeti feldolgozás során stancolásra kerülnek, különös figyelmet kell fordítani a stancolási információ megfelelő átadására. A stanckontúr lehetőség szerint ne külön fájlként, hanem az anyagba ágyazva jelenjen meg, és abban vektorosan szerepeljen. A stanckontúr minden esetben csak 100%-os direkt színt, pontosabban egy, a nyomás során nem használt színt tartalmazhat. Soha ne tegyük a stanckontúrt a négyszínbontás részévé!

Nem megfelelő stancszerszám szín állományhibának minősül.

A stanckontúr mindig legyen felülnyomásra (overprint) állítva! Ez a beállítás bármilyen vektorgrafikus vagy oldalszerkesztő szoftverrel elvégezhető. A stanckontúr helyes beállításait a legkönnyebben Adobe Acrobat Pro DC program segítségével ellenőrizhetjük. Nyissuk meg az elkészült PDF-et, majd válasszuk ki az Tools > Print Production menü Output Preview pontját. Akkor jártunk el helyesen, ha a stanckontúr színének eltávolításakor a kontúr helye egyáltalán nem látszik, és az adott szín kikapcsolása nem befolyásolja a nyomatra kerülő grafikát.

Letölthető stancformáinkat ITT elérheti.

Nem megfelelő felülnyomás beállítás állományhibának minősül.

Regiszter stancolás helyét hogyan kell jelezni?

Ebben az esetben nagyon fontos a regiszterlépcsők könnyű beazonosíthatósága, ezért a stancolandó regiszter tag utolsó lapjának hátoldalára egy speciális jelet, egy 5×5 mm 50%-os fedettségű egy szín fekete (gray) négyzetet kérünk betenni. A négyzet elhelyezése a stancolt terület lehulló részében legyen. A fele az alap vágáson kívülre, vízszintes vágás alatt 5 mm-re legyen pozícionálva. Így vágás után, de stancolás előtt jól látható a regiszterek tagolása.