Ragasztókötött kiadványok borítójának méretezése

Kérjük, hogy a puhatáblás (ragasztókötött) kiadványok grafikai állományának méretezését és grafikai megoldásait az alábbiakhoz igazítsa. Keménytáblás (cérnafűzött) termékekre ez nem vonatkozik!

Belív mérete
A borítót ugyanakkorára vágjuk mint a belívet, ezért a borító mérete megegyezik a belív méretével.

Kifutó (bleed) mérete
Megegyezik a belív beállításaival. Alapértelmezetten 5 mm.

Gerinc
A gerinc méretét számolással határozzuk meg, mely az adott könyv papírjával és terjedelemével készül el. Kérjük mindig csak a végleges gerincméretre igazítva adja le a grafikai anyagát! A pontos gerincmérettel kapcsolatban keresse gyártmánygazda kapcsolattartóját!

Vágójelek
A PDF Exportálásnál beállítható a vágójelek pontos elhelyezése. Kérjük ne lógjanak be a jelek a kifutóba. A vágójelen kívül nem szükséges semmilyen egyéb jel használata.

Gerincjel (hajtásjel)
Mindenképpen kérjük ezek elhelyezését, hogy megfelelően ellenőrizhessük a pontos gerincméretet. Ezek a jelek a gyártásnál is fontosak, segítségükkel állítható be a tábla megfelelő pozícionálása a könyvtestre. A vágójelhez hasonlóan ezek se kerüljenek a kifutásba!

Nyitó biege
A borítón, a gerinctől 7 mm távolságra a nyitást segítő folytonos benyomódást (biege) préselünk a borító papírjába. A grafikai tervezés során célszerű ezt a 7 mm-es távolságot szemelőtt tartva, kerülni a fontosabb grafikai elelmek elhelyezését ezen a területen.