Preflight riport lexikon

Prinect Portal rendszerünk használatával feltöltött PDF állományok a feltöltést követően azonnal és automatikusan feldolgozásra kerülnek workflow rendszerünkben. Ekkor készül egy automatikus preflight ellenőrzés, ahol bizonyos feltételek szerinti vizsgálat történik a PDF állomány minden egyes objektumán. Az, hogy pontosan milyen feltételek kerülnek vizsgálatra, és ezeket milyen szigorúsággal (milyen tolerancia értékekkel) vizsgálja egy adott preflight ellenőrzés, az teljes mértékben technológia és nyomda függő. Mivel a különböző nyomdákban akár teljesen eltérő eredményeket is kaphat ezért fontos, hogy az aktuális eredményeket mindig értékeljük ki, és az aktuális grafikai megoldások figyelembevételével bíráljuk el azokat.

Fontos! Az állományleadás előtt is van lehetőség a preflight ellenőrzésre Adobe Acrobat Pro DC program segítségével a megírt PDF állományokon, amivel időt és bosszúságot takaríthat meg magának. Ennek használatához nyújt segítséget a PDF ellenőrzési segédlet leírásunk.

Preflight eredmények kategóriái

A preflight ellenőrzéseknél mindig mi határozhatjuk meg, hogy egy-egy vizsgált feltételnek való meg nem felelést milyen súlyosságúnak ítéljük.  Az automatikus ellenőrző rendszerek az alábbi három kategóriát ismerik. Ezen kategóriák szerint alakítottuk ki a Pauker Nyomda állományellenőrzési vizsgálatait a nemzetközi ajánlásokhoz igazodva (https://www.gwg.org/9-reasons-preflight/).

 HibaHibának minősülő PDF tartalom, amely szinte mindig PDF feldolgozhatósági vagy nyomtathatósági hibát takar.
  FigyelmeztetésÁltalában olyan PDF tartalom, amely előnytelenül befolyásolhatja a nyomtatást vagy PDF feldolgozást.
  InformációFontosabb PDF paraméterek, amelyek érdekesek lehetnek a feldolgozás szempontjából.

Preflight riportban előforduló eredmények és azok jelentése

 Kép felbontása csak …… dpi, ami kevesebb mint 150 dpi.A 150 dpi-nél kisebb képfelbontás rossz hatással van a nyomatminőségre. Bővebben itt olvashat róla.
 A …… font nincs beágyazva vagy a beágyazás nem megfelelő.Hibás fontbeágyazás esetén a PDF feldolgozása technikailag nem lehetséges. Bővebben itt olvashat róla.
 Színtér: ICC RGB (……), vagy
 Színtér: Lab (…….).
Nyomtatáshoz minden esetben csak valamilyen CMYK színtér használható. A nem így leadott állományokon színkonverziót kell alkalmazni, ami módosíthatja az eredeti színezeteket.
Bővebben itt olvashat róla.
 Beágyazott ICC színprofil (PDF/X output intent) nem ezek valamelyike: PSO Coated v3,
PSO Uncoated v3 (FOGRA52),
PSO LWC Improved (ECI).
A megfelelő ICC színprofil (színtér) használata elengedhetetlenül fontos a megfelelő colormanagement munkafolyamathoz. A nem megfelelő színterek használata miatt a késztermék színezete eltérhet annak szerkesztésekor tapasztalható színezetektől. Részletesen itt olvashat a megfelelő színtér beállításokról.
 Regisztrációs szín (all color) szerepel a vágott méreten (trim box) belül.A “Registration color” színt a DTP programok bizonyos nyomdai jelek (például vágójel, passzer jel) színezeteként használják. Ezeknek a jeleknek 400% CMYK színkitöltöttségűeknek kell lenniük, és nem szerepelhetnek a vágott méreten belül. Ha olyan elemnek van registration color színezete (400%-os színkitöltési arány), ami a dizájn részét képezi, hibának minősül, mert száradási és lehúzódási problémákat okozhat a nyomtatásnál. Előfordul, hogy rajzolt vágójel van az oldalon és a trim box nincs megfelelően beállítva. Ilyen esetben is hibát jelezhet a rendszer de ebben az esetben nem a színezet a hiba, hanem a vágott méret beállításának hiánya.
 Fehér (CMYK 0% kitöltésű) elem felülnyomottra (overprint) van állítva.Egy fehér objektum, ami felülnyomásra van állítva, gyakorlatilag eltűnik nyomtatáskor, hiszen a saját 0%-os kitöltése így nem “üti ki” az alatta lévő objektum színét. Bővebben itt olvashat felülnyomásról.
 …… nevű font (….. pt méretben) ….. db színből áll.Amennyiben valamilyen vékony vonal (a 6 pontnál kisebb betűfokozat) olyan színre van állítva ami 2-nél több színkivonatot tartalmaz, akkor az esetleges nyomtatás közbeni papírnyúlások miatt a színkivonatok elmozdulhatnak egymáshoz képest, ami ronthatja a nyomat élességét. Ez annál nagyobb eséllyel következhet be, minél több színkivonatot tartalmaz egy vékony vonal.
 Az oldal nem valódi kompozit (előzetesen színrebontott).A szeparált (színre bontott) állományok leadását kérjük kerülje, mert a színcsatornákra bontást a feldolgozó workflownak kell végeznie.
 …… nevű direkt szín található.A leadott PDF feldolgozásakor (illetve a preflightoláskor) a rendszer nem ismeri a megrendelés paramétereit. Ezért figyelmeztet ha az állomány a CMYK színeken kívül egyéb direkt színt is tartalmaz.
 0% kiöltésű …… direkt színes elem felülnyomott (overprint).A 0% kitöltési aránnyal rendelkező elemek felülnyomottra állítva eltűnnek. Bővebben itt olvashat felülnyomásról.
 Vágott méret (trim box) nincs beállítva vagy megegyezik az oldalmérettel (media box).Ha nincs beállítva a trim box (vágott méret) az állományban, akkor alapértelmezetten a trim box a pdf oldalméretével egyezik meg. Ez nem megfelelő nyomdai feldolgozáshoz. Bővebben itt olvashat a nem definiált vágásról. Az eltérő oldalméreteket tartalmazó PDF állomány DTP szerkesztési hibára utalhat. (Kivéve borító esetében.)
 Vágott méret (trim box) ……, ami eltér az elsõ oldalétól …… .Különböző oldalméret beállítása adott dokumentumon belül nem javasolt, mert az automatikus kilövés során a vágott méret nem lesz értelmezhető.
 Az állomány nem PDF/X-4 formátumban lett elmentve.Azt tanácsoljuk hogy PDF/X-4 szabványnak megfelelően adják le állományaikat, mert ez a formátum olyan többletinformációkat tartalmaz a PDF-en belül, amely segíti a munkafolyamatunkat. Alkalmazása nem kötelező! Csak ajánlott. Itt olvashat a megfelelő PDF írási beállításokról.
Nincs beágyazott ICC színprofil (PDF/X output intent).A PDF-be ágyazott kimeneti színtér (ICC színprofil) hiányában nem ellenőrizhető a szerkesztéskor használt (a késztermék aktuális papírtípusának) megfelelő színtér használata. Ha nincs beágyazott színprofil, akkor nem lehetséges ellenőrizni annak megfelelőségét!
…… font mérete csak …… pt, ami kisebb mint
3.0 pt.
A nagyon kis fokozatú betűméret rontja az olvashatóságot, ezért fontos információ közlésekor nem ajánlott a használata.
Fájlméret ….. Mbyte, ami nagyobb mint 1024 MByte.A túl nagy állomány méret feldolgozási problémákat okozhat. Lehetőleg kerülje az 1 GB-nál nagyobb PDF méreteket. Ilyen esetben célszerű több PDF-re bontani az állományt, például fejezetenként.

Egy konkrét Preflight riport értelmezése

A preflight riportok első ránézésre nehezen értelmezhetőnek tűnhetnek, azonban minimális ismerettel nagy segítséget tud nyújtani az ellenőrzött állományban megtalálni a nyomtathatósággal és feldolgozhatósággal kapcsolatos buktatókat.