Színminták

Az ofszet nyomtatás egy viszonylag költséges nyomtatási technológia, ezért a késztermék majdani színezetének megítéléséhez valamilyen színhelyes megjelenítést (proof, softproof) alkalmazunk, ami képes szímulálni a nyomógép pontos színtani viselkedését.

Színminták a felhasználási céljuktól függően lehetnek

Színminta a grafikai szerkesztés szakaszában a színek elfogadásához

A lehető legjobb színezeti minőség eléréséhez szükséges a színek megfelelő beállítása a grafika készítésekor. Mivel a képernyőn a színmegjelenítés sokmindentől függ, ezért egy színhelyes proof segítségével célszerű a színeket véglegesíteni a PDF-ben. A megrendelő számára a színhelyes proof képes egyértelműen megjósolni a nyomáskor látható színezeteket.

Színminta a nyomtatás megkezdéséhez mint elfogadott etalon

A nyomtatás megkezdésekor (gépinduláskor) már nincs technikai lehetőség a színek érdemi korrigálásra. A nyomtatásra vonatkozó szabvány bizonyos kis mértékű színingadozást azonban megenged. Annak érdekében, hogy az adott gépinduláskori színezet a lehető leginkább megfeleljen a szabványnak, célszerű egy hiteles színmintához vizuálisan is finombeállítani a festékterhelést. Ez a színminta természetesen lehet azonos a grafikai szerkesztéskor elfogadott színmintával, ha az állományban további módosítás már nem történt.


Színminták a készítőtől függően lehetnek

Pauker által készített színminta

A nyomda által készített színminta szinte minden esetben proof, ami egy tintasugaras nyomtatóval készített speciális nyomat. Ez az ISO12647-7 szabvány szerinti módon szimulálja az ISO12647-2 szabványnak megfelelően nyomtatott ofszet nyomatokat.

A nyomda a proofon megjelenített színekért vállal felelősséget a késztermékkel kapcsolatban.

Hozott színminta

A megrendelő szintén küldhet a nyomdának gyártási etalonnak szánt színmintát. Ezt azonban kizárólag csak akkor tudjuk elfogadni, ha az egy mérőcsíkkal ellátott, színméréssel hitelesíthető szabványos proof.

Egyéb esetekben (nem visszamérhető proof, korábbi nyomat, késztermék, stb.) a színminta ellenőrzéséhez minden esetben úgynevezett kontroll proofot nyomtatunk, ami alapján megítéljük a leadott színminta használhatóságát. A nem megfelelő színmintához történő színezésért nem tudunk felelősséget vállalni!


Speciális színminták

Korábbi nyomatok

Korábbi ofszet nyomatok akkor alkalmasak színmintának, ha azok megfelelnek az ISO12647-2:2013 szabványnak. Ez csak színméréssel ellenőrizhető, amihez speciális mérőmezőkre van szükség a nyomaton. Ezért egy nyomtatott késztermék (pl. könyv) ilyen hitelesítésre nem alkalmas! Így mindenképpen ezeket a nyomatokat kontroll proofhoz kell vizuálisan ellenőrízni az etalonként való felhasználhatósághoz!

Pantone szín

A Pantone festékek speciális, adott színre kikevert festékek. Ezek a színek sokszor kívül esnek a proofrendszerrel megjeleníthető színtartományon, ezért sok Pantone szín proofolása nem pontos, csak tájékoztató jellegű lehet. A másik gyakorlat a Pantone színeket a nyomtatott Pantone skálához hasonlítani. Ez egy fokkal jobb módszer, de fontos tudni és szemelőtt tartani, hogy a Pantone skála nem hivatalos etalon! A legmegfelelőbb az, ha az adott Pantone színt, annak hivatalos etalonnak tekinthető L*a*b* színezetéhez vizsgáljuk színmérő spektrofotométer segítségével.

Fóliázott felületek

A normál íves ofszet nyomtatási technológia mellett egyre elterjedtebbek a különféle felületnemesítési eljárások (lakkok, fóliák, fémfóliák). Ezek közül a hagyományos fényes és matt felületvédő fóliák jelentős vastagságuk miatt színmódosító hatásúak tudnak lenni az alattuk található nyomatokra. Lehetőség van nyomdánkban ezt a színmódosító hatást speciális proof segítségével szimulálni. Az ilyen proofok nyomtatásához egyedi beállításokra van szükség, ezért ilyen proof igény esetén mindig kérje kollégáink segítségét!

Softproof

A színhelyes módon, monitoron megjelenített állományokat nevezzük softproofoknak. Ez történhet közvetlenül a nyomdai PDF megfelelő megjelenítésével Adobe Acrobat Pro DC-ben, vagy egy speciális, erre felkészített rendszer segítségével. A PDF softproofolása csak akkor lehetséges, ha az Acrobat Pro DC programot helyesen állítjuk be, amiről itt olvashat részetesen. A Prinect Portal rendszer elektronikus imprimáló felülete szintén alkalmas bizonyos mértékű softproof megjelenítésre. Lényeges azonban, hogy minden softproof esetén elengedhetetlenül fontos a monitor megfelelő műszeres színkalibrációja!