Képfeldolgozás

Az utolsó simítás az egyik legfontosabb dolog a képszerkesztésnél. Hiába a jó képállomány, ha az nem az adott nyomdai technológiához, és a nyomathordozóhoz van optimalizálva. A profi képszerkesztői utómunka elengedhetetlen a tökéletes nyomatminőség eléréséhez.

A képfeldolgozás javasolt munkafolyamata

  1. Képállomány összegyűjtése átadása. (Ügyfél)
  2. Igény esetén személyes egyeztetés. (Ügyfél és Nyomda)
  3. Képfeldolgozás elvégzése. (Nyomda)
  4. Elkészült állományok visszaadása / átadás a tördeléshez (Nyomda)

Fontos tudnivalók

Képformátum

A digitálisan leadott képállomány formátuma legyen kompatibilis az Adobe Photoshop programmal. Preferált formátumok a .PSD, .TIFF, .RAW, .NEF, .EPS, .JPG. Az általunk feldolgozott 8 bites, CMYK képet a majdani nyomathordozónak és nyomtatási technológiának megfelelő ICC profil beágyazásával adjuk vissza megrendelőinknek.

A képanyag retusálása

A számunkra leadott könyv, magazin, vagy bármilyen kiadvány képanyagának retusálásához szükségünk van egy, az anyagról készített néző PDF-re, esetenként a forrás InDesign álományra is! Az említett tördelt állományra azért van szükség, mert abból tudjuk azonosítani a kép pontos nevét, valós méretét. A képfeldolgozás a nyomtatási technológia által megkövetelt színtérben történik a megfelelő ICC profil hozzáadásával. Az elkészített retusált képállományt JPG, háttér nélküli képeknél PSD formátumba adjuk vissza kedves megrendelőinknek. Amennyiben a nyomdai állományt nekünk kell lementeni, úgy feltétlenül szükségünk van a tördelt állományra, illetve a felhasznált összes fontra (betűkészletre) is.

Analóg kép (szkennelés)

Lehetőségünk van a leadott analóg képanyag digitalizálására is (dia, papír eredeti). Ebben az esetben a nyomtatási technológiának, illetve nyomathordozónak megfelelő ICC színprofil használatával készítjük el a képeket.