A színprofil beállítása után a sima fekete szöveg CMYK feketévé alakult.

A színezetek pontos meghatározásában mindig részt vesznek az ICC színprofilok. Ezek a profilok határozzák meg pontosan, hogy egy konkrét CMYK színezet milyen L*a*b* színezetnek felel meg. Segítségükkel válthatóak át a színek különböző nyomtatási eljárások között.

Ha csak most találkozott a colormanagement használata segédletünkkel vagy most először írta meg nyomdakész PDF-jét PDF írás segédletünk alapján, akkor előfordulhat, hogy az eddig megfelelő egyszín fekete szövegek CMYK négyszínből íródnak meg a PDF-ben.

Ennek a jelenségnek az oka általában

A szerkesztéshez beállított (Color Settings -> Working Spaces CMYK) színtér eltér a PDF írásnál beállított CMYK színtértől.

Mit tegyünk hogy megoldódjon?

  1. A Color Settings -> Working Spaces Destination CMYK mezőbe is állítsuk be a PDF írásnál szereplő, megfelelő ICC színprofilt! Ez esetben gyakorlatilag a rendszer nem fog színkonerziót csinálni a PDF írásnál, mivel a szerkesztés és a PDF kimenet színtere azonos.
  2. A PDF írásnál a Colour Conversion mezőben fontos, hogy ne a Convert to Destination, hanem Convert to Destination (Preserve Numbers) lehetőséget válasszuk. Ez segít a “tiszta” CMYK (pl.: 100% K) számértékek megtartásával.