Keménytáblás könyv borítójának méretezése

Kérjük, hogy keménytáblás könyv táblaborítójának grafikai állományának méretezését és grafikai megoldásait az alábbiakhoz igazítsa. Puhatáblás (ragasztókötött) termékekre ez nem vonatkozik!

Belív mérete
A táblaborító 3 mm-el mindig túlnyúlik a könyvtest lapjain (a túlnyúlás neve kantni). Ezért a táblaborító méretét a belívnél nagyobbra kell tervezni.

Táblaborító vágott mérete
A táblaborító oldalainak méretét a belívhez képest a kantnival (3 mm) megnövelt méretűre kell állítani.

Gerinc
A gerinc pontos méretét nyomatlan makettkönyv alapján határozzuk meg, mely makett az adott könyv papírjával és terjedelemével készül el. Kérjük mindig csak a végleges gerincméretre igazítva adja le a grafikai anyagát! A pontos gerincmérettel kapcsolatban keresse gyártmánygazda kapcsolattartóját!

Kifutó (bleed) mérete
A belív kifutójától eltérően a táblaborító kifutóját (bleed) legalább 15 mm méretűre kell beállítani! Tehát Belív méret + 3 mm kantni + 15 mm! Ez a méret táblalemezre való visszahajtás és ragasztás miatt szükséges.

Kifutó kép
Minden olyan grafikai elemet (képet, tónust, vonalat) ami a készterméken a táblaborító széléig kell érnie 15 mm-el túl kell futtatni a vágott méreten.

Vágójelek
A PDF Exportálásnál beállítható a vágójelek pontos elhelyezése. Kérjük ne lógjanak be a jelek a kifutóba. A vágójelen kívül nem szükséges semmilyen egyéb jel használata. Javasoltak az alábbi beállítások keménytábla esetén:

Gerincjel (hajtásjel)
Mindenképpen kérjük ezek elhelyezését, hogy megfelelően ellenőrizhessük a pontos gerincméretet. Ezek a jelek a gyártásnál is fontosak, segítségükkel állítható be a tábla megfelelő pozícionálása a könyvtestre. A vágójelhez hasonlóan ezek se kerüljenek a kifutásba.

Beütés
A táblaborító belső felépítése olyan, hogy a gerinclemez és a táblalemezek nem érintkeznek egymással, hogy a könyv kinyitható legyen. Ezt a részt nevezzük beütésnek, erre a területre nem célszerű hasznos grafikai elemet tenni, mert ezen a részen hajlik meg a kemény borító nyitáskor. (A táblalemez csak kb a szaggatott vonalig ér.)
A beutés távolsága 7 mm a gerinc szélétől, ezt érdemes figyelembe venni a tervezéskor.