A színprofil beállítása után a sima fekete szöveg CMYK feketévé alakult.

A színezetek pontos meghatározásában mindig részt vesznek az ICC színprofilok. Ezek a profilok határozzák meg pontosan, hogy egy konkrét CMYK színezet milyen L*a*b* színezetnek felel meg. Segítségükkel válthatóak át a színek különböző nyomtatási eljárások között.

Ha csak most találkozott a colormanagement használata segédletünkkel vagy most először írta meg nyomdakész PDF-jét PDF írás segédletünk alapján, akkor előfordulhat, hogy az eddig megfelelő egyszín fekete szövegek CMYK négyszínből íródnak meg a PDF-ben.

Ennek a jelenségnek az oka általában

A szerkesztéshez beállított (Color Settings -> Working Spaces CMYK) színtér eltér a PDF írásnál beállított CMYK színtértől.

Mit tegyünk hogy megoldódjon?

  1. A Color Settings -> Working Spaces Destination CMYK mezőbe is állítsuk be a PDF írásnál szereplő, megfelelő ICC színprofilt! Ez esetben gyakorlatilag a rendszer nem fog színkonerziót csinálni a PDF írásnál, mivel a szerkesztés és a PDF kimenet színtere azonos.
  2. A PDF írásnál a Colour Conversion mezőben fontos, hogy ne a Convert to Destination, hanem Convert to Destination (Preserve Numbers) lehetőséget válasszuk. Ez segít a “tiszta” CMYK (pl.: 100% K) számértékek megtartásával.

Kell-e foglalkoznom a színprofilokkal?

IGEN! Ha nem foglalkozunk a modern DTP szoftverek (InDesign, Photoshop, Illustrator) colormanagement beállításaival, a színkezelés akkor is hatással lesz a színfeldolgozási műveletekre. Az operációs rendszer mindenféleképpen fog ICC színprofilokkal kalkulálni. Legfeljebb ha nem kalibrált a monitorunk, és “nem foglalkoztunk” a colormanagement beállításainkkal, akkor nem megfelelő színprofilok alapján teszi ezt.

A kalibrálatlan monitor esetén a gyári, alapértelmezett monitor RGB színprofillal fogja megjeleníteni a monitoron az adott kép színezeteit (nem színhelyesen). A “nem hozzápiszkált” colormanagement beállítások esetén a Photoshop az alapértelmezetten beállított U.S. Web Coated (SWOP).icc nevű színprofillal fogja a kép színeit konvertálni, ami az amerikai kontinensen használt tekercsnyomtatási technológia alapértelmezett színprofilja. Ez semmiképpen nem megfelelő az európai gyártási környezetben.

Tehát nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a színprofilokkal! Segítségükkel és megfelelő használatukkal mindenképpen sokkal pontosabb színezeteket fogunk látni a monitorunkon a végleges nyomat színezeteihez képest. Kérjük, mindig használják a nyomda által aktuálisan az adott papírhoz javasolt színprofilt, hogy elkerülhetőek legyenek a rossz beállításokból fakadó váratlan színeltérések!

Kell-e a monitoromat kalibrálni?

IGEN! Ajánlott. Minden, a reprodukciós munkafolyamatban résztvevő berendezés (szkenner, monitor, proof nyomtató, nyomdagép, stb.) kalibrációja és beállítása szükséges a megfelelő végeredmény eléréséhez. Monitorok esetében az igények és elvárások, valamint a monitor állapotától függően heti, havi, vagy féléves rendszerességű, műszerrel történő kalibráció javasolt. A szemre történő beállítása a monitoroknak nem javasolt, mivel kellő pontosság csak műszeres mérésekkel szavatolható az előírt nyomdaipari szabványokhoz. Ez érvényes az újonnan vásárolt monitorokra is, mivel a gyártók alapbeállításai csak általános felhasználási esetekre optimalizáltak.

Az egyedi beállítás (kalibráció), profilkészítés azért szükséges, mert a gyártó a sorozatgyártás során nem tudja a teljes beállítási pontosságot biztosítani, illetve nincs módja az adott eszközt felkészíteni az eseti sajátosságok (megvilágítás, stb.) figyelembevételére.

Természetesen a monitor kalibrációja önmagában nem elég a színhelyes megjelenítésre. Szükséges még a különféle programokban a megfelelő Colormanagement beállítások használatára is!

Hogyan tudok ICC színprofilt installálni?

Az ICC színprofilok egyszerű bináris fájlok. Ahhoz hogy az operációs rendszeren keresztül a programok és eszközök (Photoshop, Acrobat, Monitor) használni tudják őket, a számítógép megfelelő rendszermappáiban kell lenniük.

Microsoft Windows (XP, Win7, Win10) alatt
ICC Rendszermappa elérése:
Windows > System32 > Spool > Drivers > Color 

Windows operációs rendszerben a letöltött ICC profil állományra jobb egérrel kattintva lehetőség van automatikus telepítésre.

Mac OS X (10.4-től) alatt
ICC Rendszermappa elérése:  
Library > Colorsync > Profiles

Figyelem! Mindkét operációs rendszer esetében szükség lehet az adott, éppen használt DTP program (InDesign, PhotoShop, stb.) újraindítására, hogy a frissen telepített ICC színprofil megjelenjen a színprofilok listájában.